Poznań - płw. Helski

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2009
    • 10918
    • Fiat

sebastian7905, Ptoleq, to nie tylko czerwone, to złodziejstwo w biały dzień, czekają jak tylko jakieś tam przepisiki pozwolą im to uruchomić i będzie pomiar odcinkowy na wszystkich głównych arteriach 3 miasta, pełna inwigilacja i mandat za mandatem będzie się sypał, a głupi naród będzie im płacił, dla mnie to żenada totalna, jakby mało mieli z tych mandatów, polacy i tak dużo wolniej jeżdzą, a to nie pomoże, a zamuli jeszcze bardziej ruch, bo każdy będzie się bał mandat dostać i będzie wlókł się 40 km/h:

Komentarz

• sebastian7905
      RS
      • 2009
      • 3488
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

sew1981, wiem o tym ,ale co można zrobić?
      Sebastian
      Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
      Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
      Była Black ELEGANCE by sebastian7905
      Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10918
        • Fiat

sebastian7905, nie wiem, ale jak to ruszy, to chyba wymyślę jakiś sposób na brudzenie rejestracji - narazie szukam inspiracji. Wole dostać raz na jakiś czas mandat za zasyfiałe tablice niż co chwilę jakieś chore mandaty z rejestratorów za byle pierdnięcie

Komentarz

• sonic
          Ambiente
          • 2012
          • 155
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

A idąc dalej tym tropem - mógłby ktos polecić fajny i sprawdzony pensjonacik na półwyspie ( obojetnie w jakim miasteczku)??
          W necie większość wygląda akceptowalnie, a potem na miejscu rozczarowanie a zaliczka niestety wpłacona .

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2009
            • 10918
            • Fiat

sonic, w sezonie bym stronił od półwyspu. Wysyp ludzi i korki. Lepiej szukać w okolicach karwi, czy nawet we władku, astrzębiej górze czy chłapowie. Półwysep to dramat w sezonie :P

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Wysyp jest wszedzie. Od Karwii do Helu jest multum ludzi...

Prawdopodobnie od lipca wraca pociag w kierunku Helu
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9942
                • Ford

sonic, gdybyś jednak chciał mieć święty spokój i mieszkać jakieś 20km od półwyspu w Karwieńskich Błotach (autem do Karwii jakieś 4-5km, po plaży pewnie ze 2-3km), to mogę polecić Ci miejsce w Karwieńskich Błotach: http://www.domekols.wczasowicz.pl/
                Byłem tam 2 tygodnie temu, 3 lata wcześniej w drugiej połówce bliźniaka (domek "U Irenki") i wiem, że możesz się tam spodziewać dobrych warunków. Ale to jedynie wtedy, gdy wolisz ciszę, spokój i dużo miejsca na plaży, a nie korki, spaliny i plaże zatłoczone przez rozwydrzonych nastolatków... Autem (na darmowy(!!!)) parking podjeżdżasz pod samą wydmę na plaży, na plaży cisza i masa miejsca.

Ja w każdym razie za żadne skarby nie chciałbym mieszkać na półwyspie w sezonie letnim...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• sew1981
                  RS
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2009
                  • 10918
                  • Fiat

Maicroft, tak, ale do karwi czy jastrzębiej możesz dostać się alternatywnymi drogami, a na półwyspie masz tylko jedną asfaltówkę i zakorkowane rondo we władysławowie na końcu/początku, no chyba, że helikopterem tam dolecisz, jak bronek czasem do Juraty :wink: :P

Komentarz

• sebastian7905
                    RS
                    • 2009
                    • 3488
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Chyba że Białogóra ? dużo spokojniej ,ale też ciekawie jest gdzie zjeść ,gdzie się zabawić wieczorem ,jest spokojnie ,dobry dojazd ,tylko do plaży jakieś 1,5 - 2 km ,ale jeżdżą bryczki i riksze ,my z rodziną ,ze znajomymi (również z OCP ) chodziliśmy często na pieszo . A jak nie to jest jeszcze np. Lubiatowo tam to już zupełny spokój .
                    Sebastian
                    Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                    Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                    Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                    Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• witachu
                      L&K
                      • 2011
                      • 1319

w sezonie to cięzko znaleść ogólnie spokój. od samej Karwi po Hel jest multum. mozna zrobic tak jak Agamek12, radzi ze wynając coś 2-3 km dalej i dojeżdzac sobie, lub ewentualnie szukac mniejszego zła w tych miejscach nad samym brzegiem. według mnie w miare spokojnie to chłapowo a na samym półwyspie tu kuźnica, ew jastarnia ma dobre noclegi ale juz więcej ludzi i głośniej. polecam sobie zabrac ze soba rowery lub wypożyczyć i sobie zrobic wycieczke po półwyspie bo jest ścieżka rowerowa i wtedy w korku się nie stoi :P
                      OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                      (znajdź również na fb)

Komentarz

• sonic
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 155
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Dziękuję bardzo za wszelkie sugestie dotyczące noclegu.

Chciałem sobie zobaczyć na googlemaps ile czasu policzy na przejazd z Władysławowa do Helu, ale wyskoczył komunikat
                        "Nie udało się wytyczyć trasy pomiędzy Władysławowo a Hel."

Ciekawe dlaczego - może teraz przejazd nie jest możliwy ?

Ile czasu w sezonie trzeba liczyć na przekulanie się z Wład. do Helu ( powiedzmy w godzinach ok. 7 rano).

Co do ścieżki rowerowej to gdzie się dokładnie zaczyna ? Bo na Street View np. na odcinku Chałupy - Kuźnica jej nie widać -> po obu stronach drogi tylko krzaki ( no chyba, że w lesie przebiega akurat tam).

Jeżeli ta ścieżka jest na całym odcinku od Władka na Hel czyli ok.37 km to chyba jest to najdłuższa w Polsce ścieżka w jednym kawałku.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

To jest 35km do przejechania. Wiec raz jest to 30minut na luzie, a raz jest to 2,5godziny. Rano w tygodniu nie ma problemu, w weekend o 7 moze byc dobrze, ale nie ma reguly. Ale jak pisalismy wczesniej, trwa remont, ktorego konca nie widac, wiec swiatla na mijanke w Jastarni moga zablokowac podroz na kilka lub kilkanascie minut.

Sciezka leci lasem, czesc potem chodnikami miasta. Generalnie wiele osob tam jezdzi.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9942
                            • Ford

sonic, ja już kiedyś wracałem (cofałem się) sprzed Władysławowa, jak ~9.00 korek przed rondem miał ze 3-4km...
                            Adam... Używam:

Komentarz

• sonic
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 155
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                              To jest 35km do przejechania. Wiec raz jest to 30minut na luzie, a raz jest to 2,5godziny. Rano w tygodniu nie ma problemu, w weekend o 7 moze byc dobrze, ale nie ma reguly. Ale jak pisalismy wczesniej, trwa remont, ktorego konca nie widac, wiec swiatla na mijanke w Jastarni moga zablokowac podroz na kilka lub kilkanascie minut.
                              Z tego co piszecie to coraz mniej mam ochotę pchać się na półwysep i chyba będę szukał pensjonatu na zachód o Władka a droge na półwysep będę penetrował na rowerze.

Zamieszczone przez Agamek12
                              sonic, ja już kiedyś wracałem (cofałem się) sprzed Władysławowa, jak ~9.00 korek przed rondem miał ze 3-4km...
                              Nie wiem jak szybko to rondo odbiera ruch, ale pewnie ponad godzinkę czekania było, a w upale nawet z klimą nie jest fajnie.

Tutaj znalazłem fajny filmik pokazujący ta droge rowerową
                              W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Szkoda tylko, że jest zrobiona z kostki, bo po przejechaniu tych wspomnianych 35 km pewnie się ma dość "trzęsiawki". A przecież w jedną stronę spokojnie można przejechać w dwie godzinki ; pozwiedzać Hel + obiadek i powrót. Więc fajna wyprawa na cały dzień bez korków.

Zrobił ktoś z Was może sobie takową wycieczkę ? Czy te 2 godziny nie za mało na drogę w jedna stronę? Na tym filmiku widać, że jest pusto, ale filmik wstawiony jest 6 sierpnia, więc po szczycie lipcowym.

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2009
                                • 10918
                                • Fiat

sonic, droga rowerowa jest od władka po sam hel. Spokojnie można sobie wypadzik zrobić. A jak dużo jeździsz na rowerku to np. można nawet tak zrobić w jeden dzień - wsiadasz do pociągu na gdynie. wysiadasz w gdyni centrum - objeżdzasz sobie gdynię rowerkiem - nad morzem - dojeżdzasz np do sopotu, spowrotem wracasz , wsiadasz na prom do jastarnii i z jastarni wracasz sobie półwyspem do np chłapowa (też polecam noclegi na zachód od władka w bocznych miejscowościach - tam spokojniej) :wink:

[ Dodano: Czw 12 Cze, 14 16:03 ]
                                ja jechałem z jastarni do gdyni przez puck rowerem swego czasu. na półwyspie na tej ścieżce lubi wiać wiatr (mimo ,że biegnie ona od strony zatoki), w jedną stronę będziesz miał lekko , w drugą ciężej. Możesz zawsze dojechać do np. Juraty, a nie do samego Helu. 2h spokojnie starczą na dojazd bo to raptem 30 parę kilosów. Zależy jak jeździsz i czy z dzieciakiem jakimś chcesz jechać - to podstawa czasowa.

Komentarz

• sonic
                                  Ambiente
                                  • 2012
                                  • 155
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez sew1981
                                  droga rowerowa jest od władka po sam hel.
                                  Dzięki koledzy za wskazówki. A ta trasa rowerowa naprawdę mi się podoba. Szczególnie fajnie mają osoby mieszkające w tym regionie, bo mogą sobie dowolnie jeździć tymi trasami, a szczególnie przed i po sezonie jak jest pustawo ( chociaz nie wiem czy tam się wogóle wyludnia całkowicie poza sezonem).

Ja jeździłem podobną trasą ( też nadmorską) w okolicach Kołobrzegu. Na zachód 12 km do Dźwirzyna i na wschód też 12 km do Ustronia Morskiego. Droga biegnie wzdłuż morza -> też polecam. Są tam też dłuższe trasy, ale nie jechałem jeszcze i nie wiem jaka jest nawierzchnia.
                                  Ośrodek położony jest w nadmorskiej miejscowości Dźwirzyno. Na wydmie wśród drzew tuż przy plaży.

Podałem to tak na marginesie jazdy rowerem :wink: którą to bardzo lubię.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

W polowie maja bylo pusto praktycznie i to nie tylko na polwyspie, bo w takiej Jastrzebiej rowniez - oczywiscie porownujac to do okresu polowa czerwca-polowa sierpnia, bo po 15 sierpnia w tym rejonie zaczyna sie rowniez przejasniac.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• sonic
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 155
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

W polowie maja bylo pusto praktycznie
                                      Jeśli Twoej miejsce zamieszkania to Bielsko-Biała to niezłą trasę :wink: musisz walnąć w kierunku na półwysep. Ale sporo wiesz o tym regionie nadmorskim, więc chyba ta BB to zmyłka jakaś :lol:

Tak czy inaczej te daty które podałeś posłużą mi w przyszłym roku do zaplanowania wyjazdu na rowerek poza sezonem. Thx.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Nie, to nie zmyla

Ja tam jezdze od 11 lat, wiec cos juz tam poznalem i mowie z wlasnego doswiadczenia i pobytow w roznych terminach. Do tego zona ma tam rodzine, wiec wiele informacji mam z pierwszej reki

A jedzie sie juz coraz przyjemniej i z roku na rok coraz drozej :lol: Na pelnym luzie od drzwi do drzwi mam zazwyczaj srednia predkosc w okolicach 100, a jak jade z boxem, albo rowerami to staram sie 120 nie przekraczac.
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• sonic
                                          Ambiente
                                          • 2012
                                          • 155
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

mam zazwyczaj srednia predkosc w okolicach 100
                                          a ile godzin ci łącznie z postojami wychodzi i km ?
                                          Pewnie w nocy jedziesz, bo lepiej się przebijać przez miasta bez obwodnic i autostrady.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Teraz ~7h jechalem z postojem, tak jezdze noca, ale jak zaznaczylem z predkosciami nie wiekszymi niz 120-130km/h.

Jak dla mnie to ja od domu w odleglosci 2km mam ekspresowke, potem DK 91 i az do Lodzi po niej. Przejazd przez Lodz do Strykowa to jakies 15-25minut. A potem to juz A i S az do Gdynia. Nastepnie w zaleznosci od pory dnia, albo normalnie na Rede, Puck, Wladek, Hel albo Gdynia-Kosakowo-Puck-Wladek-Hel. Taka trasa zdecydowanie ulatwia przejazd odcinka Gdynia-Puck w godzinach szczytu nawet w sezonie.

Jak nie bylo jeszcze A1 to jezdzilem 9-10godzin. Rekordowo jechalem 17godzin :szeroki_usmiech

Hel-Wladek 1,5 godziny tez jezdzilem.

Jak to opowiadaja mi nad morzem za Gierka w 24 godziny objezdzali tam i spowrotem a autostrad nie bylo
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• witachu
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1319

Lodz do Strykowa to jakies 15-25minut
                                              szkoda ze tylko w nocy :/
                                              w zaleznosci od pory dnia, albo normalnie na Rede, Puck, Wladek, Hel albo Gdynia-Kosakowo-Puck-Wladek-Hel
                                              też tak jeżdże lub objeżdżam. ewentualnie mozna na krokową i od strony Karwi zajechac ale jak pora korków na obwodnicy to przeważnie korek tez na rondzie we władku :P wiec tam troche tez moze wychamowac.
                                              OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                              (znajdź również na fb)

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9942
                                                • Ford

No a gdyby ktoś chciał pojechać z Bielska-Białej w nocy do Władysławowa "starą" trasą, tzn. "Gierkówką" i potem "siódemką" (tzn. przez Warszawę, Ostródę, obwodnicę Trójmiasta, itp., to jest w stanie tą trasę zrobić jadąc spokojnie w jakieś max 8h, ale z jednym krótkim postojem (BB-Katowice max ~1h (Maicroft, popraw jeśli się mylę - bo sam tam nie jeżdżę), Katowice-Warszawa ~2 3/4h, Warszawa-Władysławowo ~3 3/4h)... I co najważniejsze: póki co za darmo
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Na luzie spod drzwi do Podwarpia na swiatla jezdze godzine. Do wawy 3,5-4h bez gonienia w okolice lotniska a mozna leciec na dk50 i objechac stolice lewa strona i dalej na 7ke jak jedziemy nad morze. Jak zacznie sie przebudowa dk91 na odcinku Czestochowa-Piotrkow to nawet noca bedzie ciezko tak jak bylo przy budowie S8 Piotrkow-Waw. Obecnie trwa przebudowa od Janek do tego miejsca gdzie skonczyla sie pierwsza przebudowa chyba wesel Wolica to sie nazywa.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9942
                                                    • Ford

Maicroft, od Nadarzyna do Raszyna kopią, ale nie ma korków.
                                                    A doczinek Cze-wa - Piotrków mają podobno robić dopiero za 2 lata...
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...